TAITOC tarina – Mistä kaikki alkoi?

Taitoc Taitovalmennuskonseptin synty sijoittuu Santasport Lapin Urheiluopistolle. Vuonna 2008 Lapin Urheiluopistolla huomattiin kasvava tarve kehittää lasten ja nuorten motoristen perustaitojen tasoa. 

 

Kehitystyö aloitettiin kehittämällä kokonaisvaltaiset taitovalmennuksen rakenteet ja sisällöt Lapin Urheiluopiston päivittäisvalmennuksen tueksi. Kehitystyö tuotti nopeasti hyviä tuloksia ja taitovalmennuksen ohjelmoinnit ja sisällöt löysivät nopeasti paikkansa Lapin Urheiluopiston eri valmennusryhmistä. Parhaillaan Lapin Urheiluopiston taitovalmennusryhmissä liikkui yli 500 lasta ja nuorta vuosittain. Lisäksi konseptin sisällöt olivat keskeisessä roolissa Lapin Urheiluopiston huippu-urheilijoiden kesäharjoittelussa. Vuonna 2014 kiinnostus Lapin Urheiluopiston taitovalmennusta kohtaan kasvoi myös muualla Suomessa ja syntyi tarve taitovalmennuksen koulutuksille. Taitovalmennus kokonaisuus tarvitsi nimen ja työkalut, joilla taitovalmennuksen osaamista ja sisältöjä pystyttiin levittämään eri toimintaympäristöihin. Vuonna 2014 konsepti sai nimen Taitoc Taitovalmennuskonsepti, lisäksi ensimmäinen Taitoc nettipalvelin valmistui.

Nykyään Taitoc Taitovalmennuskonseptin kehitystyö jatkuu samalla intohimolla kuin se alkoi. Uusi Taitoc nettipalvelin valmistui vuonna 2021 ja Taitoc kouluttajakoulutukset alkoivat vuonna 2021.  Taitoc koulutuksia toteutetaan ympäri Suomea ja sisällöt ovat laajentuneet lasten ja nuorten taitovalmennuksen toteuttamisesta myös aikuisten sekä ikääntyvien taitotason kehittämiseen. Lisäksi eri lajeille kehitetään jatkuvasti uusia taitovalmennuskokonaisuuksia tukemaan kokonaisvaltaista kehittymistä huippu-urheilijaksi.

Lapin Urheiluopisto on Taitoc Taitovalmennuskonseptin koti ja koulutuskeskus, josta taitovalmennuksen osaamista levitetään ympäri Suomea sekä viedään myös Suomen rajojen ulkopuolelle.

Taitoc-konseptin luojan terveiset

Hei kaikille!

Uuden luominen ja asioiden kehittäminen vaatii paljon. Ennen kaikkea se vaatii yritystä, jonka seurauksena onnistumme ja välillä myös epäonnistumme. Mielestäni ei olennaista kummin käy, kunhan opimme ja pääsemme lähemmäs omia päämääriämme ja tavoitteitamme. Taitoc-konsepti perustuu tekemiseen, oppimiseen, epäonnistumisiin, oivalluksiin ja ennen kaikkea aitoon haluun luoda jotain uutta ja innostavaa. 

Alla tarinaa omasta matkastani ja kokemuksistani, joista Taitoc-konsepti on rakentunut.

Aloitin valmentamisen 18-vuotiaana valmentamalla jalkapallojunioreita sekä poikien voimisteluryhmiä. Silloin en vielä täysin ymmärtänyt työni merkitystä lapsille ja nuorille. Se mitä henkilökohtaisesti valmentamisesta sain, oli varmasti vielä silloin minulle tärkeämpää. Nautin siitä, että sain viettää aikaa futiskentällä ja voimistelusalissa seuranani temmeltäviä junioreita. Nautin siitä mitä tein ja nautin edelleen.  Nyt vain ymmärrän paremmin vastuuni sekä työni merkityksen myös muille.

Vuonna 2010 aloitin työni taitovalmentajana Lapin Urheiluopistolla. Kehitin taitoharjoituskokonaisuuksia sekä myin ideaa monipuolisesta liikkumisesta paikallisille seuroille. Idea upposi. Pian valmensin viikoittain yli 15 taitovalmennusryhmää. Ryhmät rakentuivat useiden eri lajien urheilijoista ja ikähaitari liikkui 6-vuotiaista 18-vuotiaisiin. Lisäksi kehitin ja ohjasin taitoharjoituksia ikääntyvien motoriikkapajoissa, joiden tavoitteena oli senioreiden taitotason nostaminen. Ryhmissä vanhimmat olivat yli 90-vuotiaita. Olin valmentajana ainutlaatuisessa asemassa, sillä pääsin valmentamaan saman viikon aikana taitoharjoituksia 6–90-vuotiaille. Näin ja koin koko taidon oppimisen polun.

Opin tuolloin todella paljon. Oivalsin, mikä tekee onnistuneen harjoituksen ja miten varmistan, että kaikki onnistuvat ja nauttivat taitoharjoittelusta. Ymmärsin ja opin, kuinka pystyn innostamaan ja kannustamaan harjoittelun ohessa sekä miten hyvä harjoitussisältö rakennetaan ja miten se organisoidaan. Oivalsin, kuinka jokainen osallistuja tulee kohdata heidän omista lähtökohdistaan ja kuinka tärkeää on olla aidosti läsnä ja laittaa itsensä likoon yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Lisäksi ymmärsin, että valmentajana voin antaa paljon ja aidosti vaikuttaa ympärillä oleviin ihmisiin positiivisesti. Havaitsin, että valmentaminen ei ole asioiden teetättämistä, vaan se on innostavan ja kehittävän oppimisympäristön rakentamista ja oppimisen tukemista yksilöiden lähtökohdista. 

Pian mukaan tulivat huippu-urheilijat. Valmensin Lapin Urheiluopiston huippuryhmää, joka koostui useiden lajien maajoukkueurheilijoista. Aloin myös rakentamaan taitovalmennussisältöä alppihiihdon ja freestylehiihdon maajoukkueiden testi- ja harjoitusleireille sekä toimin taitovalmentajana maajoukkueleireillä. Vuonna 2012 aloitin työt ski slopestyle ja ski half pipe maajoukkueen päävalmentaja. Pääsin loistavalle paikalle rakentamaan valmennuskokonaisuutta hyvin taitopainotteiseen lajiin, päätavoitteena Sochin olympialaiset 2014. Vuodet 2015–2019 toimin alppi- ja freestylehiihdon maajoukkueiden training centerin päävalmentaja Lapin Urheiluopistolla. Vastasin kokonaisvaltaisen taito- ja fysiikkakokonaisuuden kehittämisestä ja toteutuksesta. Tällä ajanjaksolla Taitoc kehittymisen seuranta kokonaisuudet rakentuivat huippu-urheiluun. 

Urani aikana olen myös toteuttanut lukuisia Taitoc koulutuksia ympäri Suomea. Koulutuksien aikana olen tavannut loistavia valmentajia, liikunnanohjaajia, opettajia sekä fysioterapeutteja. Kaikki nämä ammattilaiset ovat antaneet lukemattomia ideoita ja palautteita Taitoc konseptiin kehittämiseen liittyen. Näiden arvokkaiden kohtaamisien myötä Taitoc konsepti on kehittynyt jatkuvasti. 

Koko urani ajan olen miettinyt Taitoc-konseptin sisältöä ja filosofiaa. Olinpa ohjaamassa taitotreenejä 6-vuotiaille urheilukentällä tai valmentamassa ski slopestylen laskijoita Sochin olympiaparkissa tai pitämässä Taitoc koulutuksia liikunta-alan ammattilaisille. Oppiminen ja kehittyminen ovat harjoittelun ja kokemuksien seurausta. Näiden teemojen kautta Taitoc konsepti on myös rakentunut. Paljon harjoittelua, kehittämistä ja kokemuksia. 

Nyt Taitoc-konsepti on siinä pisteessä, että kaikilla on mahdollisuus päästä hyödyntämään sitä omassa työssään.  Konsepti sisältää kattavan motoristen perustaitojen oppimisen polun ja kokonaisvaltaiset sisällöt monipuolisen taitovalmennuksen toteuttamiseen sekä kehittymisen seurantaan. Laaja-alaiset koulutuskokonaisuudet takaavat taitovalmennusosaamisen kehittymisen ja luovat loistavat valmiudet laadukkaaseen motoristen perustaitojen opettamiseen ja valmentamiseen.

Toivon, että mahdollisimman moni hyötyy Taitoc konseptista ja sen avulla sytytämme yhdessä liikunnan kipinöitä ympäri Suomea ja levitämme tärkeää sanomaa motoristen perustaitojen ja liikunnan tärkeydestä. 

Nähdään Taitoc koulutuksissa.

 

Terveisin,
Olli Cajan
Taitoc-konseptin kehittäjä ja kouluttaja

Kysy lisää

Onko sinulla kysyttävää Taitoc-kokonaisuudesta? Soita, laita sähköpostia tai lähetä kysymyksesi yhteydenottolomakkeen kautta.

Ota yhteyttäAvautuu uuteen ikkunaan